Velg en side

Webhotell og domene

Konseptet med webhotell blir stadig mer kjent. Med så mange mennesker som oppretter egne nettsteder, har behovet for en vertsplattform som spesialiserer seg i å holde nettsteder trygt og tilgjengelig økt i takt med nettinnhold.

Domenebegrepet har også blitt mer kjent. Selv om det er et ganske enkelt konsept, har de fleste aldri hatt behov for å forstå nøyaktig hva alle disse begrepene betydde.

Men etter hvert som flere søker å etablere en online tilstedeværelse utenfor kontoer på sosiale medier, vil disse konseptene bli mer kjent, og virksomhetene som serverer disse produktsegmentene vil få en enorm vekst i løpet av de neste årene.

Mens de to er nært beslektede konsepter, er webhoteller og domener teknisk forskjellige konsepter og elementer. Disse forskjellene gjør dem til komplementære verktøy for å lage nettsteder.

Hva er et webhotell?

Et webhotell er i utgangspunktet en serverplattform som spesialiserer seg på lagring av innhold på nettstedet og formatering slik at eiere av nettstedet ikke trenger å gjøre det. Dette er en veldig viktig tjeneste for nettstedseiere fordi spesialisering gir effektivitet.

Uten slike tjenester ville eiere av nettstedet bli tvunget til å konfigurere sine egne webhost-servere for å imøtekomme nettstedets innhold. Dette ville dramatisk øke barrieren for innreise i online verden.

Privatpersoner ville ikke være i stand til å starte nettsteder som hobbyer og overgang til lønnsomme virksomheter bare fordi kostnadene ved å opprettholde denne hobbyen vil være for mye for dem å bære.

Bare store selskaper og organisasjoner vil kunne finansiere en slik operasjon. Dette er fordi uavhengige servere kan være veldig dyre å kjøpe og vedlikeholde, spesielt hvis kostnadene for å gjøre det bare bæres av en part.

Med stordriftsfordelene knyttet til netthotell kan brukerne glede seg over et høyt servicekvalitet. Samtidig kan kostnadene for denne tjenestekvaliteten spres over mange abonnementer, noe som gir gjennomsnittlig kostnad for alle.

Hva er et domenenavn?

Kort sagt, et domenenavn er den viste versjonen av adressen til et nettsted. Dette er adressen som besøkende vil se på URL-linjen, og hva de skriver inn for å be om et besøk.

Analogien til et hus og en adresse kan brukes til å beskrive forholdet mellom et bestemt nettsted og domenet. Domenenavn starter som en streng med tall som datamaskiner lett kan gjenkjenne.

Med numeriske IP-adresser er datamaskiner i stand til enkelt og systematisk å søke etter et bestemt nettsted som brukeren ønsker å få tilgang til. Selv om dette kan gjøre ting enkelt for datamaskiner, gjør det det veldig vanskelig for mennesker som ikke kan huske tallsekvensene.

Det er her de bokstavede domenenavnene kommer inn. Det bokstaven domenet er i utgangspunktet versjonen av IP-adressen som brukerne er kjent med. I virkeligheten er de stort sett de samme tingene som er skrevet annerledes.

Dette gjøres for å gjøre det enkelt for både datamaskiner og mennesker å be om og få tilgang til nettsteder på en måte som er rask og praktisk.