Velg en side

Viktigheten av å sikre digitale kontoer

De fleste bruker i dag PC-er og mobiltelefoner hver eneste dag, flere timer daglig. Enten det er jobb eller fritid er folk koblet på nett og foretar innlogginger til private kontoer med sensitive data, noe som gjør at sikkerheten bør være i hovedfokus for alle digitale brukere

Mange har jobben på PC-en

Svært mange jobber i dag med kontorjobber eller andre IT-relaterte jobber der PC-en er det viktigste arbeidsverktøyet. IT-sikkerhet er svært viktig i alle store firmaer der de ansatte bruker PC-en til det daglige arbeidet. De fleste firmaer har derfor egne IT-eksperter som jobber for å sikre firmaets digitale sikkerhet, samtidig som de gjerne har egne kurs med de ansatte om hvordan man skal beskytte digitale filer og programvarer fra uvedkomne.

Det finnes mange skrekkhistorier om store firmaer som har blitt utsatt for datainnbrudd og deretter utpresses av hackere som krever betaling for å ikke spre private, sensitive filer og data. Flere og flere kriminelle jakter på firmaer med dårlig IT-sikkerhet, og forsøker å bruke Ransomware, eller løsepengevirus, for å få firmaet til å betale. Ransomware er en form for datavirus som gir uvedkomne tilgang til filene på datamaskinen eller nettverket, og deretter klarer å låse de helt frem til firmaet betaler en angitt sum i løsepenger.

IT-sikkerhet er også viktig for selvstendige næringsdrivende eller investorer som jobber mye digitalt. Små firmaer og privatpersoner har ikke nødvendigvis de samme forutsetningene for å ha like gode sikkerhetsrutiner på IT-oppsettet sitt. Hvis man jobber med trading på aksjemarkedet er det svært viktig å ha gode sikkerhetsrutiner. Som man kan lese i Daytraders etoro anmeldelse, er det mer tilrettelagt enn noen gang for at privatpersoner kan investere på børsene, og da er det viktig at man har datasikkerheten på stell.

Grunnleggende sikkerhetsprinsipper alle bør følge

For noen er fornuftig IT-bruk en selvfølge, men for andre er det noe man ikke kanskje har tenkt så mye på. Ofte foregår datakriminalitet på bestemte måter, noe som gjør at man vet hva man ikke bør gjøre.

Sunt nettvett innebærer flere ting, blant annet det at man ikke skal koble til offentlige nettverk for å gjøre sensitive arbeidsoppgaver på PC-en. Løsningen er eventuelt å bruk en VPN-løsning som sikrer at ingen får tilgang til det du driver med. Offentlige nettverk kan gi uvedkomne tilgang til å hente ut informasjon fra PC-en din, og er noe av det alle bør ha i bakhodet.

Et annet ømt punkt som mange feiler på, er e-postbruk. Et råd alle IT-eksperter gir, er at man aldri skal åpne ukjente vedlegg man mottar på e-post. Hvis du mottar en e-post fra noen du ikke kjenner, og den inneholder et vedlegg, bør du aldri åpnet vedlegget. Det kan inneholde virus som infiserer datamaskinen din og gir uvedkomne tilgang. Det samme gjelder lenker man får tilsendt. Enkelte svindlere utgir seg til og med for å være offentlige tjenester, banker, og andre populære bedriftsnavn som mange har et kundeforhold til.

Det er også viktig å sikre tilgangen til kontoer og enheter. Dette kan gjøres blant annet ved totrinnsbekreftelse, noe man for eksempel kan sette opp på e-postkontoen sin. Det fungerer litt på samme måte som Bank-ID, nemlig at man må verifisere seg via en app på telefonen eller en SMS om at man faktisk forsøker å logge inn på kontoen sin.