Velg en side

Dersom du har drevet med forskning, har du nesten helt sikkert tatt lydopptak. Disse er essensielle for å sikre god kvalitativ informasjon til din studie.

Men hvordan kan du sikre din server for lydopptak og unngå at informasjonen kommer i feil hender?

I denne artikkelen skal vi se på sikre server for lydopptak.

Bruk universitetets IT-team

Ethvert universitet har et IT-team. Mange kvier seg for å spørre disse, da de tror at spørsmålene deres er dumme og «plager» de som driver med IT.

Realiteten er at du mest sannsynlig bør spørre IT-teamet. Det skader ikke å spørre en gang for mye. Mange har brent seg på å ikke spørre om for eksempel mistenkelige e-poster.

Det samme gjelder lagring av lydopptak. Dette bør gjøres på designerte servere som styres av skolen – ikke egne servere du tror du har kontroll på.

Skolens servere er det beste alternativet

Det er gjerne universitetets ansvar å holde lydopptak sikre. Ved norske universiteter finnes det ingen grunnlag for ikke å lagre lydopptakene på deres servere.

Disse serverne er gjerne meget sikre, da de inneholder store mengder data som er av sensitiv karakter. Her vil dine intervjuer være sikre.

Du har som forsker eller student et ansvar ovenfor de du intervjuer. Dette ansvaret øker i sin grad dersom du intervjuer vedrørende sensitiv informasjon.

Hva om jeg ikke er tilknyttet et universitet?

Dersom du ikke har muligheten til å benytte en server hos et universitet, er du nødt til å sikre lydopptakene selv. Da kan du lage din egen server.

Vi anbefaler uansett å minimere delingen av opptaket, samt ivareta passord med generell fornuft. Du kan aldri være for forsiktig når det gjelder sensitive data.

Lykke til med å sikre dine lydopptak!