Velg en side

Hva er en server?

I en verden av databehandling er en server en nøkkelkomponent for enhver større elektronisk enhet. En server gir teknisk og funksjonell støtte til resten av den elektroniske enheten ved å hjelpe andre programmer i datasystemet. De medfølgende programmene til datasystemet blir vanligvis referert til som “klienter”.

Dette operasjonssystemet der serveren og de andre programmene fungerer i symbiose kalles klient-servermodellen. De to hoveddelene i et datasystem vil ideelt være utformet for å jobbe tett sammen ved hjelp av en rekke automatiske sensorer som videresender informasjon fra den ene seksjonen til den andre umiddelbart for å tillate konstante justeringer.

En typisk server ser noenlunde ut som dette.

Ulike typer servere

Fordi servere har et så mangfoldig utvalg av lokasjoner og spesifikke formål de kan være designet for, er det mange forskjellige typer servere i drift. Hovedfunksjonen til enhver server er å tjene som en ledning der informasjon samles inn fra hele datasystemet og deles deretter.

Fra det generelle formålet er det mange forskjellige scenarier som krever veldig spesifikke typer servere.

Applikasjonsserver

Som navnet kan antyde, er en applikasjonsserver først og fremst designet for å huse webapplikasjoner som kjører fra en nettleser. Dette gjør det mulig for brukeren å få tilgang til funksjonene til en applikasjon på datamaskinen sin uten å måtte laste ned en kopi av hele applikasjonen på datamaskinen eller smarttelefonen.

Dette er veldig effektivt og sparer enorme minnekapasitet på elektroniske enheter. Disse serverne fungerer vanligvis bra med datamaskiner som har nettlesere. På denne måten kan disse datamaskinene samarbeide med en sentralisert applikasjonsserver der serveren gir dem tilgang til ønsket applikasjon uten å måtte lage en annen uavhengig kopi.

Servere blir ofte representert slik som i bildet.

Katalogserver

En katalogserver spesialiserer seg i å være et lager av informasjon samlet inn fra et bestemt sammenkoblet nettverk. Fra webapper til delte filer og nettadresser til nettsteder er katalogservere i utgangspunktet informasjonssentre som har informasjonen systematisk lagret slik at den kan deles effektivt med de som ber om det.

Det er til og med underkategorier av katalogservere som katalogservere og navneservere som er videre spesialisert for spesifikk informasjonslagring. Denne typen servere fungerer best med omtrent hvilken som helst elektronisk enhet som leter etter en spesifikk informasjonsbit som den aktuelle serveren har lagret.

Enten det er en e-post, passord, domenenavn eller andre, alle som er autorisert til å få tilgang til denne informasjonen kan gjøre det enkelt ved hjelp av en katalogserver.

Databaseserver

Som navnet antyder, spesialiserer en databaseserver seg i å oppbevare og dele informasjon med andre databaser i et bestemt nettverk. Mens databasetjenere er stengt for eksterne servere og individuelle brukere, er de i stand til å samarbeide veldig tett ved design.

Hovedformålet med et databaseservernettverk er å synkronisere informasjonen som er lagret på hver server, slik at brukere i nettverket kan få tilgang til hva som helst uavhengig av hvor langt de er fra den bestemte serveren som lagrer informasjonen.

Mange store universitets- og sykehussystemer bruker en form for databaseservernettverk for å effektivisere driften.