Velg en side

Lyst på ny båt? Dette bør du tenke på 

Når man skal finne en båt som har alt det man ser etter og trenger, spesielt hvis man planlegger lengre båttturer med familien og venner i sommer, er det mange ting man bør tenke på, som for eksempel motoren på båten, formål og ikke minst budsjett. 

For eksempel er det mange som bestemmer seg for å ta opp et båtlån, og her kan summen variere betraktelig ettersom hva det er man trenger. Båteiere søker gjerne etter muligheten til å blant annet søke båtlån og ta opp andre investeringslån for å utvikle båten videre. 

Å skaffe båt er en drøm for mange og i denne artikkelen har vi skrevet litt om hvordan du kan velge den riktige båten for deg og familien! 

Hva er formålet med båten?

Det kan være du lenge har tenkt på å kjøpe båt og er nå klar for å ta steget, men er usikker på hvilken båt det er du bør velge. Da bør du stille deg dette spørsmålet; hvem skal bruke båten? 

Dersom du planlegger å kun bruke båten selv, kan du investere i en mindre båt som egner seg til egenhendig bruk. Viktige egenskaper å sjekke når du prøvekjører er navigasjon, kommunikasjon, manøvring, sikt og fortøyning. 

Om det er en båt for hele familien kan det lønne seg å inkludere familien med på kjøpsprosessen, dette gjør det spesielt mye enklere hvis man planlegger å bo/sove i båten over en lengre periode, slik at man kan finne ut antall sengeplasser f.eks, og kjenne på om det er en riktig investering for alle parter. Selve alderen på barna er også en viktig faktor, da kan det være greit å kjøpe en båt med for eksempel høyt fribord. 

Bør du velge en stor eller liten båt?

En større båt vil være mer praktisk for familieutflukter, enn en mindre båt. Dette spesielt hvis man skal romme flere personer. Det er viktig at man ikke bare kjøper den første båten man kommer over, men heller ser på flere alternativer. Noe som kan være en ide er å besøke en båtmesse eller prøvekjører et par, før du bestemmer deg! 

Diesel eller bensinmotor?  

Mange båteiere ser ofte etter billige, men gode løsninger for deres båtplaner, og en av de viktigste stegene når man skal anskaffe seg en båt, er å velge en motor som passer for både ditt budsjett og dine målsettinger. Selve prisen på motoren er et faktum og noe som er viktig å ta med når man skal kalkulere hvor mye man ønsker å betale i kostnader. For eksempel så bruker bensinmotoren 30 til 40% mer brennstoff enn dieselmotorer. Dette på grunn av energiforskjellene mellom bensin og diesel. 

Å velge den riktige motoren er alfa og omega, fordi det ofte kommer an på hva slags budsjett man har og hva man ønsker å bruke båten til. For familievennlige båter passer for eksempel en dieselmotor bedre, fordi det gir mindre omkostninger og produserer mindre brennstoff. 

Lykke til!