Velg en side

En veldig god ide

De aller fleste har både fått og gitt firmagaver. De fleste av dem har nok ikke vært særlig nyttige og ble gjemt bort på kontoret eller hjemme og ikke brukt. En firmagave som kan både promotere bedriften din, hjelpe miljøet og som kunden faktisk kommer til å bruke er et handlenett med logo. Vi prøver hele tiden å redusere bruken av plast og da kanskje spesielt plastposer. Et handlenett er den perfekte måten å forbruke mindre plastposer.

Problemet med plast

De siste årene har de fleste fått mer informasjon angående problemet vi har med plast og innvirkningen dette har på miljøet. Vi bruker alt for mye plast generelt, men et av områdene vi kan forbedre er bruken av plastposer. Plast er et stort problem i havet og for dyrene som lever der. Plastposer har man funnet i magen på mange dyr inkludert hvaler. En hval som døde i 2017 i Norge hadde over førti plastposer i magen. Det tar rundt ti år for en plastpose og brytes ned i naturen. Naturvernforbundet i Norge estimerer at  rundt 4 millioner plastposer ender opp i naturen i Norge hvert år.  En 2016 rapport fra Verdens Økonomiske Forum fastslo at hvis man ikke fikk gjort noen endringer raskt ville det i 2050 være mer plast en fisk i havet. En rekke marinebiologer har i ettertid sagt at dette nok ikke kommer til å skje,men alle er likevel enige om at det er et stort problem og meget skadelig.

Bruken av plastposer

I 2019 fastslo en undersøkelse at en gjennomsnittsnordmann bruker 140 plastposer i året.  Dette er mindre en andre land, men fortsatt alt for mye. Det betyr at Norge er i Europatoppen for bruk av plastposer. Undersøkelser viser at grunnen til dette er blant annet at det har blitt en vane å bruke plastposer når vi kjøper ting i butikken. Nordmenn handler ofte og spontant som betyr at vi ikke alltid har med oss alternativer til plastposer. Det som har hjulpet litt mot bruken av plastposer er at mange butikker nå tar betalt for posene. Samtidig viser det seg at prisen på plastposer ikke er høy nok til at alle ønsker å vurdere alternativer. Samtidig som informasjonen rundt problemet øker er det også mange som blir veldig forvirret da det hele tiden kommer forskjellig informasjon fra myndighetene og miljøorganisasjoner.  Økt kunnskap om problemet med plast i miljøet hjelper mot bruken av plastposer, men gode alternativer er også viktige. Handlenett som gjenbrukes om og om igjen er det beste alternativet.