Velg en side

Hva er en DNS-server?

DNS er forkortelse for Domain Name System. DNS er et fragmentert navnesystem som elektroniske enheter så vel som forskjellige virtuelle tjenester har tilgang til så lenge de er koblet til internett. DNS spesialiserer seg på å tolke lagrede domenenavn til IP-adresser, som er den numeriske versjonen av domenenavn.

Mange har likestilt DNS med en slags virtuell telefonbok. DNS har til oppgave å finne riktig numerisk domenenavn til det bokstaven domenenavnet brukere skriver inn i søkefeltene. DNS-servere er ansvarlige for nøyaktig å dirigere brukere til det valgte nettstedet basert på søket.

DNS-servere er ikke ansvarlig for hosting og lagring av nettstedinformasjon. Det det spesialiserer seg i å gjøre mot er å lede brukere til nettsteder. Når de klikker på nettstedets lenke eller URL, sender brukerne automatisk en forespørsel om tilgang til forvaringsdepartementet på det nettstedet. DNS-serveren fungerer ganske enkelt som kanalen som brukerens spørsmål og forespørsel blir sendt til.

En DNS-server er enkelt forklart det som tillater mennesker og roboter å jobbe sammen på nett.

Å løse en typisk DNS-spørring

I de fleste vanlige tilfeller vil totalt fire forskjellige servere samarbeide med lysets hastighet for å gi IP-adresseinformasjon til rekvirenten, også kjent som klienten. Disse fire er rekursive oppløsere, root-navneservere, TLD-navneservere og autoritative nameservers.

DNS-rekursoren, eller DNS-resolver, er enheten som er mottakeren av klientens spørsmål. DNS-oppløseren fortsetter deretter med å kommunisere med andre DNS-servere i nettverket i et forsøk på å spore opp den IP-adressen du har bedt om.

I hovedsak er det som om oppløseren blir en klient selv når den mottar en forespørsel fra klienten. Dette fordi det spørs med de tre andre DNS-serverne for å hente riktig IP-adresse for brukerklienten.

Oppløseren vil først gå til rotnavnserveren for å få hjelp. Dette representerer det første trinnet mot nøyaktig oversettelse av IP-adressen fra numerisk form til bokstavform. Rotnavnserveren vil deretter komme tilbake til resolveren med den nøyaktige domeneadressen som lagrer informasjonen som brukeren har bedt om.

Til slutt vil resolveren deretter fortsette med å videresende IP-adresseopprinnelsen til det forespurte nettstedet eller domenet tilbake til klienten selv. Klienten står da fritt til å sende spørsmål direkte til kildeserveren.

Skytjenester er meget populære for servere i dag.

Fordelene ved å bruke DNS-server

Som det viser seg, er det mange fordeler ved å bruke DNS-servere når du surfer på internett. Den største fordelen er det enkle faktum at DNS-servere er hovedportalen som folk flest bruker for å få tilgang til internett. Uten en slik kanal, ville vi måtte søke opp hver enkelt IP-adresse vi ønsker å besøke og få den husket eller spilt inn et eller annet sted.

Med DNS-servere er alt brukeren trenger å gjøre å skrive inn spørringen, noe som selv kan foreslås av søkesystemet, og serverne som er involvert vil ta seg av alt det andre. Faktisk har DNS-servere gjort letingen etter informasjon mye enklere for oss alle.